Prešovčania na nájomnom dlhujú takmer 38 miliónov korún

05.07.2007 Prešov

Prešov 5. júla (TASR) - Nedoplatky za užívanie nájomných bytov vo vlastníctve mesta vo výške takmer 38 miliónov korún evidovala k 31. marcu 2007 prešovská samospráva. Riešením situácie sa opätovne zaoberali členovia ...
Mestská rada odporučila pokračovať vo vymáhaní pohľadávok aj súdnou cestou. Podľa jej člena, poslanca Antona Bidovského (klub Smer-SD, ĽS-HZDS, SF) so spôsobom vymáhania dlžôb nie sú spokojní. Na jednej strane sú dlžníkmi ľudia v sociálnej núdzi, čo komplikuje vyrovnanie ich dlhov, na strane druhej nerovnako sa pristupuje k neplatičom. Konkretizoval to na fakte, keď správca bytového fondu Spravbytkomfort, a. s. , koná raz proti dlžníkovi pri sume ešte len pár tisíc korún, inokedy, keď dlh narastie až do výšky 20-tisíc korún. Podľa neho riešením by bolo zavedenie hranice dlhu, pri ktorej by mal správca začať konať. Bidovský zvažuje aj možnosť vypísať verejnú súťaž na odkúpenie pohľadávok.
Mnohé problémy zostávajú s dlžníkmi aj po ich úradnom vyprataní z bytu. Dlžobu nevyrovnávajú a navyše byt treba dostať do užívaniaschopného stavu so značnými nákladmi na jeho opravu. V tejto súvislosti mestská rada neschválila prevedenie 2,5 milióna korún z tohoročného rozpočtu na úpravu takýchto bytov v lokalite zvanej Stará tehelňa.
 

Vyberte región

mark